Точно това обаче успява да направи компанията ELKO EP, която пуска на пазара първото многофункционално времево реле MFR120 през втората половина на 90-те години на миналия век. А оттогава е продала и десетки милиони продукти на най-големите играчи на пазара като Schneider Electric, Eaton, Tyco, GE, ETI, Iskra и много други. А всяка втора година в Холешов се произвеждат още пет милиона броя. "Продуктът всъщност има безкрайна перспектива. Той може да бъде подобрен само в пълни детайли или малки подробности, но иначе е в най-добрата си форма. Което, разбира се, е чудесно за нас, защото знаем, че в ръцете си имаме първокласен продукт, който едва ли някога ще намери конкуренция", усмихва се Иржи Конечни. Човек, който през 1993 г. основава малка компания в гараж и няколко години по-късно предлага иновация, която привлича вниманието на целия професионален свят.

    Многофункционалното времево реле CRM-91 следва логическата линия на своите предшественици: MFR120, CRM-1, CRM-3, CRM-5, CRM-8 или CRM-9. Но само в този вариант той предлага на клиентите си реле, което е наистина многофункционално, има универсално захранващо напрежение и широк времеви диапазон.

   "С този продукт големите компании постепенно замениха досегашните си еднофункционални времеви релета, които трябваше да "държат" на склад от невероятен брой видове. Аз просто направих многофункционална версия и я предложих на цената на еднофункционалната. Допълнително го разкрасих, като имах защита от пренапрежение (варистор), абсорбираща пиковете в мрежата (благодарение на захранването UNIversal) и с качествено реле вътре (Tyco). Благодарение на това то може да се използва навсякъде. В автоматизацията, управлението и регулирането или в домашните инсталации", добавя Иржи Конечни.

   И въпреки че са минали повече от две десетилетия от първото му пускане на пазара, той все още няма конкуренция. "Разбира се, с течение на времето бяха създадени и други клонинги - CRM-2H, CRM-2T, CRM-112, CRM-113, CRM-121, CRM-131. Но всички те вече използват "базата" от това класическо реле. Те просто имат нови функции или повече входове. Най-уникалният модел, базиран на CRM-91H, е CRM-93H, който съдържа три превключващи контакта в един модул. Никой друг в света не разполага с това", казва с гордост мъжът, чиято компания по-късно преминава от класическите релета и електрически устройства към сегмента на автоматизацията, интелигентните технологии, а напоследък и към света на продуктите и решенията за т.нар. интернет на нещата.

 Абсолютен бестселър

   Но докато новите продукти и изделия се произвеждат в стотици или хиляди бройки, класическият CRM-91/93 е постоянно във възход и всъщност всички големи компании, които имат нещо общо с релета и се нуждаят от тях за собствените си продукти, се борят за него.

Парадоксално, но клиентите в чужбина обикновено разбират по-бързо, че на пазара е създадено нещо уникално.

В днешно време, всеки ден в производствения завод на ELKO EP в Холешов се произвеждат още десетки бройки от многофункционалното реле, което успя да покори света.