Отстрани на нашите релета за следене на ток  PRI-32 и PRI-52 има истински отвор! И няма нищо подозрително в това да погледнете през отвора, за да видите другата страна!

Това е мястото на първичната "намотка" на вградения токов трансформатор, който не е нищо друго освен захранващата линия на потребителя, която не трябва да се свързва към шунт, а трябва да се прокара през този отвор и устройството следи променливия ток, протичащ в него.

"Кои са те" и какво правят?

Фигура 1 разкрива точно кои са те, без да е необходимо специално проучване.

На фигура 2 е показано какво представляват и как работят тези устройства за наблюдение на тока. Според диаграмата тя прилича на действието на превключвателя PRI-51 "go - no go", представен в предишна публикация.

Да, защото той работи по същия начин:

- Ако наблюдаваният ток превишава зададената стойност, изходното реле се затваря.

Обърнете внимание, че PRI-32 няма закъснение.

При превишаване на зададената гранична стойност на тока релето PRI-32 реагира незабавно, докато PRI-52 изчаква зададеното време на закъснение и след това отново проверява тока, когато закъснението изтече. Ако той все още е по-голям от зададената стойност, релето се затваря. С помощта на закъснението можем да елиминираме токовите удари и краткотрайните смущения по време на работа на наблюдаваното устройство.

Релето се изключва чрез хистерезис, когато токът е под граничната стойност. Хистерезисът на PRI-32 е 5% (така че зависи от стойността на тока), докато хистерезисът на PRI-52 е фиксиран на 0,25 A.

Токов трансформатор

Разбира се, токовия трансформатор може да се използва и за преобразувател на ток, ако имаме консуматор с по-голяма мощност от границите на устройството. Точността също се променя от това, но тези устройства не са предназначени за прецизно измерване на ток или дори за измерване на ток изобщо, така че известна неточност в областта на тяхното приложение обикновено не се счита за проблем. За прецизно измерване на тока използвайте истински токомер с подходяща за задачата точност.

На фигура 3 е показано свързването на токовия трансформатор, където също е основно правило, че вторичната страна не трябва да бъде отворена. Ако реализираме по този начин, описаното в предишното ни решение, превключване без приоритет, блокирането трябва да се реши от първичната страна.

 

Спестяване на разходи

През последните няколко дни климатиците, които са предимно от съвременните инверторни видове, вероятно работят с пълна пара, на максимална производителност. В същото време например електрическата фурна също трябва да бъде включена в същия 16 A прекъсвач.

С нашите решения може да сме ви дали някои идеи, ако вашият прекъсвач не може да се справи с няколко консуматора с висока мощност на една фаза едновременно. Представените решения могат да се нарекат "спестяващи разходи", тъй като чрез тяхното използване можете да избегнете разширяване на електроподаването, което означава, че няма да се налага да плащате по-висока основна такса на електроразпределителното дружество. Тази малка инвестиция може да се изплати бързо.