Освен в обществени сгради, и офиси, възможността за доставка на топла вода от няколко места обикновено е необходима и в семейни къщи и апартаменти.

Не е необичайно повече от две или три помещения да имат топла вода. Ако производството на гореща вода е сравнително отдалечено  от тези кранове, тогава трябва да мине време за да изтечен студената вода , докато пристигне горещата.

В настоящия материал представяме две решения за времево управление на помпата на разпределение за сгради с повече от два водоприемника за топла вода.

И двете вериги се управляват от съществуващия ключ за осветление по такъв начин, че не само да се определя времето за работа на помпата, но и тя да се стартира със закъснение.

Целта на краткото закъснение е да се предотврати незабавното стартиране на помпата от осветлението, което е включено поради кратък престой в помещенията, и.. Времето за работа на помпата трябва да се зададе толкова дълго, колкото се върти горещата вода в тръбопроводната система.

Управление от три места с релейни ключалки

Във веригата, показана на фигура 1, трите независими светлинни превключвателя включват поотделно осветлението в собственото си помещение и подават сигнал за напрежение към веригата за управление. За да се гарантира, че превключвателите не влияят един на друг на обхвата на осветлението, всеки превключен сигнал управлява свое собствено спомагателно реле. във всеки случай са необходими три спомагателни релета с безпотенциален и независим изход - тук използвахме тип VS308K, но е подходящ напр. и 750L / 230 V с гнездо ES-11.

Когато един от превключвателите е включен, свързаното с него спомагателно реле подава напрежение и деактивира управляващия сигнал на другите два превключвателя чрез двата си разединителни контакта.

В същото време третият затварящ контакт на задействаното спомагателно реле свързва захранващото напрежение към релето за време SJR-2/230 V (или / UNI), което вече е добре познато на редовните ни читатели.

Тук то не се използва в основната си функция (времево превключване на товари), а за управление на закъснението и времето за работа, необходими за веригата, с едно устройство. Двата независимо регулируеми таймера се задействат едновременно при включване на захранването. Продължителността на канал 1 "t1" ще бъде закъснението до стартирането на помпата чрез включване на осветлението. Ако осветлението бъде изключено през това време, процесът ще бъде прекъснат.

Ако хората останат в помещението, след забавянето "t1" релето на канал 1 се включва и свързва напрежението на клема 18 към общия контакт 25 на канал 2. който се появява и на празен ход на контакт 26.

Помпата се включва. Когато изтече и времето "t2", релето 2 се включва и изключва помпата. следователно времето за работа на помпата ще бъде разликата между двете стойности на времето, т.е. t2-t1.

Едно необичайно, но по-просто решение

Директното използване на електронни компоненти не е обичайна, ежедневна практика в електроинсталациите. Диодът е такъв прост компонент.

Използваме диоди предимно за изправяне, но в нашите материали  вече сме представяли диодни логически схеми, които опростяват създаването на връзки тип „ИЛИ“.

Приложимостта на диодите стана възможна с пускането на т.нар. устройства с UNI захранване. Внимание!

Не всички наименования UNI на производителите означават това, което обикновено се включва в информационните листове за захранващите устройства ELKO UNI. Захранващо устройство UNI е устройство, чието захранване може да се свързва към едни и същи два захранващи терминала в диапазона AC/DC от 12 до 240 V, като се запазва пълната функционалност. Ако към захранващо устройство UNI се подаде 230 VAC чрез диод, на входа на захранващото устройство ще може да се измери приблизително половината от ефективното напрежение, тъй като диодът ще пропуска само единия клон на синусоидата (всъщност той ще бъде еднопосочен токоизправител).

За мрежово напрежение, разбира се, трябва да се използва диод с подходящо напрежение - тук сме отбелязали типа 1N4007, който е 1 A, 1000 V.

На фигура 2 е показана една наистина проста схема, особено в сравнение със схемата от фигура 1.

Времеизмерването се извършва по същия начин от реле за време SJR-2, но то е с UNI захранване (SJR-2 / UNI), за да се използват диоди. При версията, захранвана с 230 VAC, веригата не работи поради ниско захранващо напрежение и пулсиращ постоянен ток.

Релето за време може да получи захранващо напрежение от всеки превключвател чрез диодите, свързани към логическото ИЛИ, така че всеки от тях може да стартира процеса. Ако всички превключватели (светлини) са изключени по време на отчитането на времето, помпата се изключва.

Ако хората останат в едно помещение само за кратко време, но включат осветлението в друго, вече започналият процес ще продължи без прекъсване и ще се рестартира.

Анодите на диодите са по посока на превключвателя, а катодите са общи, така че изправеният сигнал не може да осигури обратно напрежение на другите светлинни източници.

Не се препоръчва диодите да се свързват със смесена полярност, но могат да се свържат към превключвателя и с катоди, ако всички са свързани по един и същи начин.

Внимание! Представените в статиите решения са илюстрирани с концептуални електрически схеми, в които въпреки многократните проверки или тестове в условия на работилница могат да възникнат грешки. Задача и отговорност на инсталатора е да провери тяхната пригодност за дадена задача и да направи евентуални промени! Авторът и фирмата не поемат никаква отговорност за щети или други проблеми, произтичащи от използването на представените решения. Цветовете на проводниците в чертежите помагат само за по-лесна прегледност, те не съвпадат непременно с цветовете на стандартното окабеляване.